Koning Geert bezoekt graf van Wilhelmus Wijnand Westerlaken in Rusmolle

Gepubliceerd op 23 juni 2020 om 21:19

Pastoor westerlaken was een geliefd persoon

Het graf van Pastoor Westerlaken in Rusmolle

Op zondag 21 juni heeft Koning Geert van Silvomi, samen met prins Fabian het graf bezocht van Wilhelmus Wijnand Westerlaken. Gewezen pastoor van Boerdonk, Deken in Brazilië. Van 1984 tot 1995 hebben Geert en Pastoor Westerlaken op het zelfde 'pleintje' gewoond in Rusmolle.

Op zondag 21 juni hebben Geert I van Silvomi en prins Fabian een bezoek gebracht aan het graf van pastoor-emeritus Wilhelmus Wijnand Westerlaken. Voor mensen in de straat was hij gewoon Pastoor Westerlaken. Westerlaken is geboren op 1 augustus 1910 en op 2 juli 1996 overleden. Hij ligt begraven aan de Algemene begraafplaats aan de Oude Baan te Rusmolle.

Toen Geert in 1984 in de Heliusstraat kwam wonen woonde Westerlaken in een bejaardenwoning aan de Wethouder Noppenlaan, maar op hetzelfde pleintje als Geert. Voor mensen in de straat was Westerlaken bekend als 'De Pastoor', of 'Pastoor Westerlaken', hoewel hij nooit pastoor is geweest in Rusmolle.

Geert heeft warme herinneringen aan De Pastoor. Hij was de eerste persoon die met hem ging kennis maken toen Geert in de Heliusstraat kwam wonen in mei 1984. Pastoor Westerlaken was in de straat een geliefd persoon.

Annekdotes

Nadat Geert al kennis had gemaakt met de pastoor, gingen ook Wil en Trees Smulders, de ouders van Geert, kennismaken met de pastoor. Zo gingen ze ook een keer naar het huis van Westerlaken. Geert zag daar maar een bed staan, maar op een nachtkastje een foto van een vrouw. Wat achteraf de moeder van de pastoor bleek te zijn. Geert had nog nooit gehoord van het celibaat. IJn zijn alle onschuld vroeg hij: Is uw vrouw dood?

In april 1985 heeft Pastoor Westerlaken Geert gedoopt. Dit gebeurde in het Klooster Van Meeuwen nabij de Sint-Lambertuskerk te Rusmolle. In dat jaar zou Paus Johannes Paulus II naar Nederland komen. Geert zag in de gang van het klooster een foto van de Paus en riep: Hey, Popie Jopie, omdat Harry Vermeegen en Henk Spaan een sketch hadden met Popie Jopie in hun televisieprogramma Pisa.

In Rusmolle staat een appartementencomplex, de Marktstaete. Met eige fantasie lijkt het op het nieuwe station van 's-Hertogenbosch. Dit gebouw staat midden in het centrum van Rusmolle aan de Markt. Westerlaken heeft het altijd 'het station zonder rails' genoemd.

Links

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.