Anti-racismeprotesten in Nederland slaan door

Gepubliceerd op 12 juni 2020 om 21:38

standbeelden hebben niks met racisme te maken

Standbeeld van Piet Hein in Rotterdam (foto Wikipedia, vrije domein)

Het standbeeld van Piet Hein in Rotterdam is beklad door actiegroep Helden van Nooit. Eerder werden bij protesten in het Engelse Bristol een standbeeld van een slavenhandelaar in een rivier gegooid. In veel landen zijn er recentelijk veel protesten tegen racisme en geweld van de politie tegenover kleurlingen na de dood van de Amerikaan George Floyd.

In de nacht van donderdag op vrijdag is in het Nederlandse Rotterdam het standbeeld van zeevaarder Piet Hein besmeurd. Het beeld was besmeurd met verf

Piet Hein was een zeevaarder voor de West Indische Compagnie. HIj is vooral bekend van de verovering van de Zilvervloot in 1628. Met de opbrengst van deze buit kon onder andere de belegering van 's-Hertogenbosch in 1629 gefinancierd worden en kon de West Indische Compagnie zich later mengen in de slavenhandel. Hein stierf zelf in 1629.

Hein onderschepte op 17 juni 1629 Duinkerker kaperschepen. Zoals zijn gewoonte was schoof hij zijn schip tussen twee kaperschepen in, toevallig die van de admiraal Jacob Besage en viceadmiraal van de Oostendse vloot, om ze beiden tegelijkertijd de volle laag te geven. In dit geval liep het slecht af. Een achtpondskogel raakte hem na een half uur in de linkerschouder en hij was op slag dood.

Piet Hein ligt begraven in de Oude Kerk te Delft. HIer liggen onder andere ook Antonie van Leeuwenhoek, Maarten Tromp en Johannes Vermeer begraven.

Schilderij van Piet Hein (foto vrij domein)

Met vernielen van standbeeld slaat actiegroep plank mis

Bij de vernieling van het standbeeld waren woorden als ''dief'' en ''killer'' aangebracht. In de discussie tegen racisme wordt de plank hier helemaal mis geslagen. Piet Hein zelf heeft nooit slaven verhandeld of vervoerd vanuit Afrika naar de andere kant van de Atlantische Ocieaan.

De slavenhandel is een onderdeel van de geschiedenis. Je kunt daar trots op zijn, je kan je vraagtekens hebben bij het gebeuren. Het is onderdeel van wie we nu zijn. Met het bekladden van de standbeelden of het omver werpen van de beelden verander je de geschiedenis niet.

Oproep tot dialoog

Geert I van Silvomi doet de oproep om de dialoog aan te gaan. Maak het verleden bespreekbaar. Geef elkaar de feedback over de gevoelens die iedereen heeft. Maar accepteer onze geschiedenis. Met het omverwerpen van de beelden of het vernielen ervan worden geen problemen opgelost. Zeker als, zoals bij Piet Hein, de plank volledig misgeslagen wordt voor wat betreft de slavenhandel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.