Mogelijkl geen carnavalsoptocht voor De Zandhaaslammetjes

Gepubliceerd op 7 mei 2020 om 20:00

Geen grote evenementen totdat er een vaccin is

De Zandhaaslammetjes tijdens de optocht in Puiflijk in 2020

De Zandhaaslammetjes zullen in 2021 mogelijk geen carnavalsoptocht kunnen lopen. Minister Hugo de Jonge (CDA) heeft vandaag laten weten dat er nog geen datum gegeven kan worden voor evenementen met een landelijk karakter, zolang er nog geen vaccin of behandeling is voor Covid19.

In een brief aan de Tweede Kamer heeft de Nederlandse minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gemeld dat evenementen met een landelijk karakter  voorlopig niet op een datum kunnen rekenen. Dit betekent dat grote evenementen niet door kunnen gaan.

Veel mensen denken dan meteen aan voetballen. Voor voetbal geldt dat in Nederland tot 1 september niet gevoetbald kan worden. Daarna beginnen de profcompetities zonder publiek. Minister de Jonge heeft vandaag gemeld dat deze zonder publiek blijven, totdat er een vaccin voorhanden is.

Naast voetbalwedstrijden geldt dit ook voor evenementen als Lowlands, Pinkpop en andere muziekfestivals. Maar er is ook nog een evenement dat door het hele land gevierd wordt, carnaval.

Carnaval trekt mensen uit het hele land

Carnaval wordt steeds meer een feest dat door heel Nederland gevierd wordt. Carnaval is niet een feest dat alleen in Brabant en Limburg gevierd wordt. Ookin Overijssel zijn er grootse optochten. Vooral de optochten in Raalte en Oldenzaal met meer dan 1000 deelnemers worden geroemd. Dichtbij zijn de optochten van Beek Berg en Dal en in Puiflijk groots, vanwege het groot aantal deelnemers. Tijdens de optocht van Puiflijk is er onderhand meer mensen op de been in de straten, dan dat er mensen in Puiflijk wonen. Doen de mensen niet mee, staan ze als publiek wel aan de kant de weg in het dorp met 1000 inwoners.

De Zandhaaslammetjes in 2018 te Zandhazendurp (Rusmolle)

Zandhaaslammetjes in 2018 te Zandhazendurp

Het is daarom niet uit te sluiten dat de adviezen zijn om in 2021 landelijk geen carnaval te vieren. Het is niet uit te sluiten dat het coronavirus in het najaar van 2020 weer de kop op gaat steken, als het in de zomer al zo goed als uitdooft. Het virus verspreid zich, net als het influenzavirus, in de zomer wat moeilijker dan in de winterperiode. Het is daarom ook maar de vraag of gemeenten voor het carnaval een vergunning gaat verlenen. Zonder vergunning, geen carnaval, geen carnaval, geen optocht.

Al sinds 2018 een duo met carnaval

Geert I van Silvomi en kroonprinses Ranomi vormen al sinds 2018 een duo tijdens carnaval. In 2018 waren ze er voor het eerst bij in Zandhazendurp (Rusmolle). Tijdens deze optocht wonnen ze direct de 1e prijs. In 2019 deden ze mee aan de optochten van het Bokkenrijk (Druten) en wonnen daar de 5e prijs. In Zandhazendurp werden ze 3e.

In 2020 maakten ze hun debuut in het Uilengat en eindigden daar buiten de prijzen. In Beek Berg en Dal eindigden ze eveneens buiten de prijzen. De optocht van Zandhazendurp moesten ze vanwege de storm overslaan.

Maar of er volgend jaar carnaval gevierd kan owrden of niet, het is belangrijker dat men gezond is en blijft.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.