De symboliek van een vlag

Gepubliceerd op 6 juni 2020 om 12:35

vlaggen van micronaties zijn soms aanpassingen van bestaande vlaggen

Een van de belangrijkste symbolen van een natie of gebied is een vlag. Men kan zich er aan identificeren. Elk land of gebied heeft zijn eigen vlag. Een vlag heeft voor een land een bepaalde symboliek. Bij micronaties zie je mooiste vlaggen. Maar soms is het ook een aanpassing van de kleuren van een bestaande vlag, of is het een combinatie van verschillende vlaggen. Ook zie je dat bepaalde symboliek is meegekopieerd.

Vlaggen zijn er in verschillende vormen. De meeste vlaggen zijn rechthoekig in verschillende schalen. Van schaal 1 op 2, 2 op 3, of zelfs 28 op 37. De vlag van Silvomi is net als de vlag van Vaticaanstad en  Zwitserland 1 op 1. De symboliek voor Silvomi  is dat de mensen in Silvomi gelijkwaardig aan elkaar zijn.

Ook hebben de kleuren in een vlag vaak bepaalde betekenis. Zo is het blauw in de vlag van Silvomi een verwijzing naar de rivieren Maas en Waal en het groen een verwijzing naar het land waar Silvomi zich bevindt, het land van Maas en Waal, de streek tussen de rivieren. Het rode van de vlag van Vietnam verwijst naar het bloed van het Vietnamese volk en naar de communistische partij.

Als je gaat kijken naar de vlag van verschillende micronaties zie je de mooiste creaties. Maar soms is het een kopie van een andere vlag of zijn de kleuren veranderd. Dat is niet erg, dat gebeurt ook zo bij de macronaties. Kijk naar de vlag van Ruslaend, die is gebaseerd op de vlag van Nederland. En de vlag van Rusland heeft weer model gestaan voor de vlaggen van bijvoorbeeld Kroatië.

De symboliek van een vlag

De meeste vlaggen staan bol van symboliek. Een van de bekendste vlaggen is de vlag van de Verenigde Staten. De dertien rode en wtte banen stellend de eerste dertien staten voor en de sterren staan symbool voor de aangesloten Staten. De vorm van de ster symboliseert dan weer het goddelike voor.

Sommige micronaties kopiëren een vlag van een bestaande macronatie of zelfs een micronatie, maar passen de kleuren vervolgens aan. Soms wordt er dan nog een symbool van een andere vlag gekopieerd. Niet iedereen kent de symboliek van de vlag en geeft er daarom een eigen draai aan. Neem bijvoorbeeld de vlag van Astanesië. Astanesië is een micronatie in de Filippijnen. De vlag is geïnspireerd door de vlag van Japan, met in de cirkel een vijfpuntige ster. De vlag is wit, de cirkel is groen en de ster is geel.

Ik doe de aanname dat de vlag is geïnspireerd door de vlag van Japan. Er is wel een verschil., de kleur rood is hier groen. Maar als je weet dat de cirkel in de Japanse vlag de zon voorstelt, doet de vlag van Astanesië raar aan. Een rode zon heb ik wel eens gezien, een groene echter neit.

De ster in de cirkel doet denken aan de ster van de Vietnamese vlag. Ik vraag me dan wel af, wat de symboliek is van de vlag.

Maar wat iemand ook van zijn eigen vlag vindt, als je er zelf maar tevreden mee bent, als je je zelf er maar mee kan identificeren. En al zijn het aangepaste symbolieken, als hij volgers krijgt, wie ben ik om te oordelen? Ik oordeel niet over vlaggen, ik vind het alleen grappig. Ik identificeer me met de vlag van Silvomi. Een vierkante driekleur in de kleuren blauw, groen en blauw.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.