De Zandhaaslammetjes

Gepubliceerd op 22 mei 2020 om 22:44

Carnaval als onderdeel van de opvoeding

Den Zandhaaslammetjes zijn er voor het eerst bij (2018)

Als onderdeel van de opvoeding doen Koning Geert en kroonsprinses Ranomi al sinds 2018 mee aan een of meer carnavalsoptochten. Als carnavalsnaam heten ze De Zandhaaslammetjes.

Koning Geert is opgegroeid met carnaval. Toen hij klein was deed hij al mee aan carnavalsoptochten in Zandhazendurp (Rusmolle). Hij heeft daar ook in de jeugdraad van Xi gezeten Het leukste is toch om mee te doen aan de optocht.

Geert is een keer tweede geworden bij de optocht in Zandhazendurp, toen hij als Flipke Oudenrijn meedeed als Greenfiets. Helemaal in het groen met een fiets die groen was geverfd deed hij mee en in 1987.

Kijken naar de optocht als onderdeel van de opvoeding

Een groep uit Druten, carnaval 2017

In 2017 hebben Geert en Ranomi naar de optocht in Druten gekeken. Dit als onderdeel van de opvoeding. Een dag eerder deed Ranomi in Rusmolle mee aa de scholenoptocht met Basisschool D'n Krommenm Hoek. Ranomi had het erg naar haar zin, al vond ze het toen wel erg koud. Geert vroeg toen aan haar, of ze in 2018 mee wilde doen. Ranomi stemde in, en het besluit was genomen.

Kijkend naar de optocht in Druten bleek dat er hier in Druten geen carnavalsthema is. Dit is in Wighene, waar Geert vanaf 2009 heeft gewoond, en in Rusmolle, waar Geert is opgegroeid, wel het geval.  Geïnspireerd door een groep werklui die grond gingen platslaan onder het motto Plattegrond van Druten, wilde Geert ook een leuk thema verzinnen.

In 2018 voor het eerst bij

In 2018 zouden we dan voor het eerst meedoen aan de optocht in het Bokkenrijk, zoals Druten met carnaval heet. Het thema was Voor Het Eerst Bij. We waren verkleed als bij en deden voor het eerst mee. Als carnavalsnaam is De Zandhaaslammetjes gekozen. Dit is een verwijzing naar Zandhazendurp (Rusmolle) en het Bokkenrijk (Druten). Geert heeft 32 jeaar lang in Rusmolle gewoond, Ranomi, het kind, is het lammetje.

Helaas werd een paar dagen voor het carnaval Prins Fabian ziek. Omdat we op dat moment geen oppas hadden voor de zaterdag, Koningin Hanh was aan het werk, kon het debuut in het Bokkenrijk niet doorgaan. Op het allerlaatste moment besloten we dan mee te doen aan de optocht in Zandhazendurp. We wonnen meteen de eerste prijs. Ranomi was daardoor meteen besmet met het carnavalsvirus en wilde de jaren daarna ook meedoen.

Leuk idee, maar uitvoering was minder

In 2018 waren er containers van een schip gevallen in de Noordzee. Containers met speelgoed spoelden op de Waddeneilanden aan. Hierdoor geinspireerd was het thema: 'Met al dat speelgoed op de wadden, hebben ze daar ook een duinrell." En dan zouden we ons als kikkers verkleden. Helaas was het idee leuker, dan de uitvoering. Een aantal speelgoedkarren aan elkaar vast gebonden en daar dan weer speelgoed op geknoopt, bleek niet handig te zijn.

Op het allerlaatste moment hadden we het thema voor Zandhazendurp op zondag daarom aangepast naar "Carnaval, daar kikker je van op".

Als Ranomi dan uiteindelijk, ook al is het maar de derde prijs, met blijdschap haar prijs in ontvangst neemt in Zandhazendurp, is het eigenlijk al helemaal goed. Wel werd bbesloten om in 2020 een betere voorbereiding te doen.

Storm gooit roet in het eten in 2020

In 2020 zouden De Zandhaaslammetjes in totaal aan drie optochten meedoen. Althans, dat was de bedoeling. Elke dag een. Op zaterdag in Puiflijk, op zondag gewoon in Zandhazendurp en op maandag in Beek Berg en Dal. De Zandhaaslammetjes lopen stiekum mee. En we hadden allerlei elastieken om ons heen.

Ook nu weer in de laatste weken voor de optocht een verandering moeten doorvoeren in de uitvoering. Ditmaal ten goede, maar dit is dan ook wel het gevolg van een goede voorbereiding. Het idee was om samen een plank te dragen. Ranomi is echter nog erg klein, zodat het dragen voor haar een probleem zou worden. Een steekwagen bood de oplossing.

Op het moment dat carnaval naderde waren de weersvoorpellingen niet al te best en het was maar de vraag of de optochten door konden gaan. Gelukkig kon de optocht in Puiflijk wel doorgaan. Helaas vielen we daar buiten de prijzen. Maar wat is dat een mooie optocht om te lopen. Er staan onderhand meer mensen langs de route, dan dat er mensen in het dorp wonen. En dan ook nog eens meer dan 50 deelnemers.

De optocht op zondag van Zandhazendurp werd afgelast en zou op dinsdag ingehaald worden. Op maandag deden we wel mee aan de optocht in Beek Berg en Dal. Helaas vielen we daar ook niet in de prijzen. Maar willen een volgende keer wel weer meedoen. We iwlden meedoen, omdat de optocht in voorgaande jaren altijd werd uitgezonden door Omroe Gelderland. Helaas was dat dit jaar niet het geval. Maar we hebben wel genoten.

Uiteindelijk hebben we niet meer meegedaan aan Zandhazendurp, vanwege vermoeidheid.

2021 misschien geen carnaval

Als gevolg van de coronacrisis is het maar de vraag of er in 2021 een carnavalsfeest zal zijn. Misschien dat de optochten wel gehouden kunnen worden, maar er is geen carnaval als er alleen een optocht gereden kan worden. Mogelijk dat tegen die tijd nog steeds geen vergunningsplichtige evenementne gehouden kunnen worden.

Mocht het carnaval in 2021 niet doorgaan, hebben we wel voornemen om in in 2022 weer mee te doen. Tegen die tijd is Prins Fabian ook al 4 jaar en kan dan ook meelopen.

Filmpjes van de Zandhaaslammetjes

2018, Zandhazendurp, 1e prijs

2019, Druten (vijfde prijs) en Zandhazendurp,(derde prijs)

2020, Puiflijk en Beek Berg en Dal, beide buiten de prijzen


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.