Dodenherdenking 2020

Gepubliceerd op 4 mei 2020 om 18:14

Bevrijdingsmonument te Wighene (Wijchen).

De Nationale Dodenherdenking vindt jaarlijks op 4 mei plaats in Nederland. Deze wordt gehouden  op de Dam te Amsterdam, de hoofdstad van Nederland. Tijdens deze herdenking worden alle Nederlandse slachtoffers of omgekomenen sinds het uitbreiken van de Tweede Wereldoorlog herdacht. De herdenking in Amsterdam wordt georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. In de rest van het land worden de herdenkingen georganiseerd door plaatselijke comitees.

 

Bij de herdenkingen worden kransen neergelegd. Even voor 20.00 uur wordt de taptoe geblazen, waarna er om 20.00 uur een 2 minuten stilte in acht wordt gehouden. Voorheen was dit slechts 1 minuut.

 

Ook Koninkrijk Silvomi houdt een 2 minuten stilte. Hoewel wij uiteraard zelf geen oorlogslachtoffers hebben, is wel de opa van Koning Geert I van Silvomi gesneuveld tijdens de oorlog. Theo Geraerts was een van de opvarenden van de Junyo Maru toen deze door de Britsten werd getorpedeerd voor de kust van Sumatra. Uiteindelijk is Geraerts verdronken in de zee. Hij let een weduwe en vier kinderen na.

 

Wij hopen dat onze generatie en alle generaties na ons nooit de gruwelijkheden van oorlog mee hoeven te maken. Wij vragen u om ook net als alle Nederlanders twee minuten stilte in acht te nemen.